Bekende cabaretiers Nederland

In ons land is cabaret de laatste jaren, dankzij de bekende cabaretiers Nederland, enorm populair geworden.

Vroeger kenden we de ‘Oudejaarsconferance’ van Wim Kan waardoor heel Nederland jaarlijks aan de buis gekluisterd zat. Vandaag de dag kun je talloze theatervoorstellingen ook door het jaar heen op televisie zien.

Bekende cabaretiers Nederland worden nog veel meer bekend dankzij dat medium en internet. Natuurlijk ervaar je met een televisie-uitzending niet die specifieke sfeer die je in het theater gewaar wordt en die een meerwaarde voor de voorstelling vormt. Toch komen op Netflix bijvoorbeeld steeds meer Nederlandse cabaretvoorstellingen; wat dan weer zeer goed is om het medium bekender te maken!

Theatervoorstellingen van bekende cabaretiers Nederland

Hoewel je zou denken dat alles heel spontaan gebeurt tijdens de voorstelling, zijn meestal alle details tot in de puntjes geregeld. Ook ogenschijnlijke toevallige gebeurtenissen als bijvoorbeeld lichtuitval. Daardoor is de interactie met het publiek niet groot en beperkt zich meestal tot ingestudeerde dialoogjes.

Toch maakt dat een voorstelling niet minder komisch of indrukwekkend. Voorbeelden van bekende cabaretiers Nederland zijn Youp van ’t Hek, Najib Amhali,  Hans Teeuwen en Herman Finkers. Vaak komt trouwens ook de man-vrouw verhouding aan de orde.

Maar op de een of andere manier zijn er niet zoveel cabaretières. Toch kennen we er in Nederland best een aantal paar. Voorbeelden zijn Brigitte Kaandorp, Dorine Wiersma, Karin Bloemen en Martine Bijl.